Iszka utazása a Maladype Filmklubjában

Maladype mozimesék címmel megújuló filmklubban 2012.01.30-án, szerdán, 19 órai kezdettel az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi magyar filmsikere, az Iszka utazása című alkotás látható. A film többek között elnyerte a 38. Magyar Filmszemle fődíját, a monterrey-i, brüsszeli, reykjaviki fesztiválok fődíját, az „Év Európai Felfedezettje” díjat, 2009-ben Magyarországot képviselte az AcademyAwards „legjobb idegennyelvű film díjáért” folyó versenyében.

A vetítés után Bollók Csaba rendező beszélget a közönséggel. Azoknak, akik már látták a filmet, az ebben az évben megjelenő dvd kiadás eddig még nem látott extrái megtekintése lesz az újdonság. A Maladype-mozimesék következő estéin (február 13., február 27.) további ritkán látható filmeket vetítünk Bollók Csaba válogatásában, február 27-én egy meglepetésvendég közreműködésével. A filmklub részletes programját a napokban közzétesszük.

Iszka utazása

„Ahogy az éles, rozsdás, nehéz vasakat kapirgálja a gyermekkéz a könnyen omló kőtörmelékben; ahogy a tehetetlenségébe belefáradt pszichológusnő hátát masszírozzák ugyanezen gyermekkezek az intézetben; ahogyan a tornatermi padokra fektetve próbálja úszni tanítani a gyerekeket a nevelő a pocsolyás udvaron; ahogy a bányász, szájában a mezítlábas csikkel elmeséli Iszkának, hogyan ölték meg apját a leomló kövek; ahogy Iszka és barátja futnak, nevetnek, táncolnak; ahogy a kislány haldokló húgától búcsúzik; ahogy tanúja lesz a hajón a szőke magyar lány jövendő stricije általi "betöretésének"; ahogy, igen, ahogy Iszka kinéz a kajütablakon. Egyáltalán: ahogy néz ez gyerek. A meggyalázott, letagadott, eltiport ember mivolt néz az ő ártatlan, egyszersmind bölcs tekintetében. Ez a gyerek van. És bennünket néz. Nincs ebben semmi hatásvadászat. Semmi külsődleges díszítmény. Nem politizál, nem esztétizál, nem vadássza a katarzist. Bizony ezek a képek éppúgy a magyar filmművészet legemlékezetesebb képsorai közé fognak tartozni, mint a lakodalmi tánc a Talpalatnyi földben, mint Soós Imre és Törőcsik Mari a körhintán, mint Jancsó pusztai rítusai, Szindbád húslevese vagy a Kis Valentino vízen lebegő hőse. Az Iszka utazása ugyanis: remekmű.”
Tóth Péter Pál: Kritika (2008. január)

Időpont: 2013.01.30.19:00
Helyszín: Maladype Bázis, VIII. ker. Mikszáth tér 2. első emelet
Jegyárak: nyugdíjas- és diákjegy: 1000 Ft, teljes árú jegy: 1500 Ft
Jegyrendelés: jegy.hu, www.maladype.hu, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
vagy telefonon: 70/326 8108
Jegyek a helyszínen is kaphatók.
Mindenkit szeretettel várunk.