A Trisztán és Izolda a maribori Borštnik Fesztiválon

A ljubljanai Mini Teater és a Maladype Színház koprodukciójában készültTrisztán és Izolda című előadás 2012. október 20-án 19.00 órakor látható a47. maribori Borštnik Fesztivál versenyprogramjában. Az előadásnak a korszerű technikával felújított Maribori Bábszínház nagyterme ad otthont (Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana, Vojašniški trg 2 A)

Szlovénia legrégebbi (1966-óta) és legjelentősebb színházi fesztiválja 2010. október 16. és 26. között kerül megrendezésre Mariborban. A Borštnik Fesztivál felvonultatja az évad legrangosabb szlovén előadásait. A Hidak és Nemzedékek nemzetközi program meghívott külföldi produkciókat is bemutat. Idén Csehország színházművészetén van a hangsúly. A rendezvényen nemzetközi szimpózium, találkozók, konferenciák és színházi témájú kiállítások is láthatók Európa Kulturális Fővárosában. A nemzetközi fesztiválzsűri - a holland Arthur Sonnen, a skót Mark Brown, a német Jaša Drnovšek, a szlovén Meta Hočevar és Zala Dobovšek - a fesztivál végén díjakat ad a legjobbnak ítélt művészeti alkotásoknak. A showcase-ben és a versenyprogramban is szereplő 20 előadás a szlovén színház szakmai színvonalának keresztmetszetét adja.

“Olyan előadásokat kerestem, amelyek meg tudnak lepni, és hatni tudnak a néző kísérletező kedvére. Előadást, amelyben a néző nem csodálatra méltó szobrokat bámul, és nem veti alá magát a már bevált hatásoknak. Olyan előadást szeretek látni, melyet a rendező különböző szempontokból képes megváltoztatni, és ezzel aktivizálja közönségét, egyfajta tesztlapot ad a kezébe. Olyan fajta színházat tartok érdemesnek megmutatni, amely kommunikál, és egyaránt kiprovokálja a néző figyelmét.” (Primož Jesenko, dramaturg-kritukus)

TRISZTÁN ÉS IZOLDA

Balázs Zoltán a Jean Cocteau által feldolgozott Trisztán és Izolda elemi erejű történetét fiatal szlovén színészekkel állította színpadra a Mini Teaterben. Az előadás variációkat ígér az örök egymásra találásra, a mindennapjainkat behálózó szerelmek forrására. Balázs Zoltán a tőle megszokott minimalista eszközöket használva, letisztult színészi játékkal járja körül a számtalanszor feldolgozott történetét. Trisztán és Izolda története állandó lebegés élet és halál, álom és valóság között – szerelmük a pillanatnyi örökkévalóság törékeny élménye. Egyensúly hétköznapi és éteri, konkrét és elvont között. Egy test. Együtemű két-szív. Iker-lelkek reflexei. Történetük esélyt ad újra felidézni az Éden valóra váltott ígéretét... Mi tépte ketté ezt az egy világot? A Mini Teater előadása erre a kérdésre keresi a választ – férfi és nő kapcsolatának kényes egyensúlyát vizsgálva –, nem szokványos eszközökkel.

„Trisztán és Izolda mitológiájának színrevitelekor a rendező radikálisan megrövidítette a történetet, elhagyta a marginális epizódokat és mellékszereplőket, eltekintett bizonyos történelmi utalások megjelenítésétől, továbbá a korábbi bemutatók konvencióitól. Az alapkonfliktus Izolda, Trisztán és Trisztán nagybátyja, Mark lecsupaszított, és gyakran a puszta érzelmek által mozgatott szerelmi háromszöge köré épül. A szöveg meghúzása következtében a dialógusok az alaphelyzetre vannak kihegyezve, és ezzel teret nyitnak a letisztult színészi játéknak, a szüntelen mozgásnak, a szimbolikusan értelmezendő hangoknak és a minimalista díszletnek.” Zala Dobovšek (Delo, 2012. április 12.)

Szereplők: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek és Marko Ujc.

Koncepció és rendezés: Balázs Zoltán
Dramaturg: Góczán Judit
Díszlet és jelmez: Ana Savić Gecan

Az előadást március 24-én mutatták be a Mini Teater Ljubljana-ban.

TRISTAN AND ISOLDE
Október 20-án 19.00 órakor
Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana, Vojašniški trg 2 A

SZAKMAI BESZÉLGETÉS BALÁZS ZOLTÁNNAL
Október 21-én 11.00 órakor
Vetrinjski dvor

http://www.borstnikovo.si/en/competition-2012/tristan-and-isolde/
www.lg-mb.si