Az évad nagy részében külföldön dolgozik a Maladype

A Maladype társulata a 2012/2013-as évadban az itthoni anyagi megszorítások, a külföldi koprodukciós felkérések és a távoli országokba szóló fesztiválmeghívások miatt, hosszabb ideig tartózkodik Magyarország határain kívül. A színház évadtervében négy bemutató, hat új művészeti és nevelési program, valamint indiai, iráni és amerikai utazás szerepel.

Az újfajta kommunikációt képviselő beavató programok és színházi nevelést elősegítő események jelentősége a Maladype állandó repertoárjának néhány mobilitást elősegítő előadásának sikerességében is mérhető. Ezért a Maladype teljes évadát átfogó, a színház rokon-területeire is kiterjedő Bázis-programok erős pilléreit jelentik a színház biztonságos és stabil működésének, valamint folytonosságot képviselnek a Maladypére jellemző „nyitott színházi modell”több éves gyakorlatában.

A Maladype jelenlegi repertoárjának darabjait (Leonce és Léna, Lorenzaccio, Figaro házassága, Platonov, Tojáséj, Trisztán és Izolda, Übü király) továbbra is mozgásban tartja, tervezett bemutatóival pedig arra törekszik, hogy színészeinek és közönségének - itthon és külföldön egyaránt -, új, egyedi élményeket szerezzen.

A 2012/2013-as évad új bemutatói:

I. F.Schiller: Don Carlos - J.W.Goethe: Egmont
(rendező: Balázs Zoltán)
A „minimalista monumentalizmus” szokatlan műfaját alkalmazva keltik életre a Maladype Bázison, polgári környezetben, Don Carlos és Egmont történetét a Maladype színészei. A rendhagyó, kettős előadás mindkét drámában szereplő, közös alakja, Alba herceg, aki a kegyetlen, a változást nem tűrő, a hatalmat minden áron megkaparintani és megtartani szándékozó személyiségével mindkét főhős (Don Carlos és Egmont) végzetét okozza.
A kettős bemutató időpontja: 2012. november 17-18.
A bemutató helyszíne: Maladype Bázis
A bemutatásra kerülő két darab próbáit – kihelyezett drámaóra keretében - aktív figyelemmel és részvétellel kíséri az ELTE német tanszakának két osztálya.
II. M.A.Bulgakov: Mester és Margarita
(rendező: Balázs Zoltán)
A Maladype társulata 2012. november 21-én kezdi próbálni M. A. Bulgakov: Mester és Margarita című klasszikus regényéből készült színpadi adaptációt (dramaturg: Kiss Ilona, műfordító) Romániában, Nagyszebenben. A nagyszebeniRadu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában készülő előadás két és fél hónapos próbaidőszakot ölel fel, a bemutatója pedig 2013. február közepén, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház nagyszínpadán lesz.
A bemutató időpontja: 2013. február 16-17.
A bemutató helyszíne: Radu Stanca Nemzeti Színház (Románia – Nagyszeben)
A koprodukcióban megvalósuló előadás várhatóan a 2013-as évad végén, Budapesten is bemutatkozik.
III. Moliere-Puskin-Byron-Brecht: Don Juan
(rendező: Zsótér Sándor)
Moliere, Puskin, Byron és Brecht „közös” Don Juanját 2013. február 25-én kezdi próbálni Zsótér Sándor a Maladype színészeivel a Bázison. A díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. A Maladype előadásának szövegkönyve Ungár Júlia dramaturg új fordításában készül.
A bemutató időpontja: 2013. április 27.
A bemutató helyszíne: Maladype Bázis

A 2012/2013-as évad tervezett programjai:

I. A Maladype továbbra is folytatja nagysikerű „Szabad Akadémia” sorozatát, melynek az új évadban speciális tematikája és különleges esemény-naptára lesz. Terveink szerint olyan sikeres előadásokat és alkotókat tudunk majd bemutatni a magyar közönségnek Don Carlos, Egmont vagy Mester és Margarita témakörben, melyek kiváló példái lehetnek az egyedülálló koncepcióval rendelkező nemzetközi színház vagy opera kultúrának. A programot a Goethe intézet támogatásával szeretnénk megvalósítani és szorosan összekötni évadunk első felének tervezett bemutatóival.
II. Ugyancsak az egész évadon átívelő programként szándékozzuk megvalósítani azt a felolvasó színházi sorozatot, mely lehetőséget kínál a Maladype közönségének, hogy egyszeri eseményként a társulat színészeinek tolmácsolásában, felkért rendezők szcenírozásában, olyan kortárs írókat és műveket ismerjen meg, melyek jelentős és megkerülhetetlen értéket képviselnek a világ kortárs drámairodalmában. Tervezett művek: Matei Visniec (III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Mejerhold életéből), Klim (A lány gyertyákkal), Szajgó - Villányi G. András (Tükröződések)
III. Folytatva az előző évadban elkezdett nemzetközi „crossroad” sorozatunkat, olyan hely-specifikus előadásokat szeretnénk meghívni és vendégül látni a Maladype Bázison, melyek figyelembe veszik a Bázis terének adottságait/lehetőségeit és olyan színházi alternatívákat jelentenek mindannyiunk számunkra, melyek termékenyítőleg hathatnak művészi fejlődésünkre és nézőink színházi szótárának bővítésére. Crossroad-programunk szorosan kapcsolódik a Szabad Akadémiához és a felolvasó színházi estékhez is.
Tervezett előadások: Selma Dimitrijevic: Elestek az istenek (r: Viktor Ryzsakov, Teatr Doc, Moszkva), Martin McDonagh: A párnaember (r: Vlad Troickij, DAKH, Kijev)
IV. Nézőink kérésének eleget téve, két olyan művészeti-beavató programot is indítunk a Maladype Bázison, mely szorosan illeszkedik közösségteremtő és közösségnevelő célkitűzéseinkhez. Terveink szerint októbertől havi rendszerességgel (két alkalom/hó) jelentkezik a Maladype-Filmklub Janisch Attila filmrendező vezetésével és „Színképek” című képzőművészeti kalauzunk Orosz István grafikus irányításával. Mindkét program betekintést nyújt a filmtörténet és a képzőművészet jelentős alkotókorszakaiba, alkotásaiba és elmélyülten foglalkozik a különböző alkotók életútjával, személyiségével és ars poeticájával.
V. A Tantermi szemlén nagy sikert aratott „Carlos-ügy” az évad során, tíz alkalommal mutatkozik be különböző iskolákban a Maladype-projekt számára megítélt keretösszegből. „A Carlos-ügy” egy olyan többfázisú projekt, mely végső formáját terveink szerint 2013 májusában, egy nyilvános per/tárgyalás keretében nyeri majd el. A nyílt próbák célja megismertetni Don Carlos problémakörének néhány kiemelten korszerű és érvényes olvasatát. A közös problémafelvetések tapasztalatait és eredményeit – hasonlóan több korábbi beavató programunkhoz -, a társulat tagjai műhelymunka formájában értékelik, elemzik és dolgozzák fel, majd organikusan építik tovább a „Carlos-ügy” egyedi per-anyagába.
VI. A Maladype Bázis eddigi programjainak nagy hiányosságát igyekszik pótolni az a heti rendszerességgel jelentkező „Maladype Gyerek Bázis” címet viselő drámapedagógia foglalkozás, melyet a Maladype Színház októbertől a színházi nevelés témakörében indít kizárólag gyerekek számára (óvodás és kisiskolás). A program vezetője Tarján Kata gyakorlatvezető, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógus szakán szerzett diplomával és többéves szakmai tapasztalattal rendelkezik. A drámapedagógia, a művészeti nevelés és az oktatási szakemberek továbbképzési területének, valamint a Maladype Színház közönségfilozófiájának és nevelési programjának jó ismerője/elismert szakembere.