Alice az ágyban

Írta: Susan Sontag
Alice az ágyban

A MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadása

Bosnyák nyelvre fordította: Senada Kreso
Magyar nyelvre fordította: Porogi Dorka
Rendezte: Balázs Zoltán

unnamed

Bosznia-Hercegovinában, a 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be 2023. október 1-én Susan Sontag Alice az ágyban című abszurdját Balázs Zoltán rendezésében. Az amerikai írónő születésének és halálának évfordulóját is megünneplő összművészeti produkció A MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR – Szarajevói Háborús Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadása, a 2023. október 1. és 9. között megrendezésre került nemzetközi színházi seregszemle nyitóeseménye volt.

Az Alice az ágyban egy szabadon áradó „fantazmagória”, amely William és Henry James zseniális nővérének, Alice Jamesnek (1848-1892) állít emléket. Alice tizenkilenc évesen mély depresszióba esett, különféle homályos és gyengítő betegségekben szenvedett, ágyban maradt, öngyilkos akart lenni, naplót írt, végül negyvennégy éves korában meghalt. Sontag színdarabjában Alice James összeolvad korának másik nagy Alice-ével, Lewis Carroll Alice kalandjai Csodaországban című könyvének hősnőjével. A különleges szerkezetű drámai mű a kétségbeesés, a reményvesztettség és a düh ciklikus vetületeinek, a képzelet kudarcainak és győzelmeinek apoteózisa. A fordulatos, több dimenzióban játszódó történet Alice sérült lelkének útvesztőit, az állandósult családi konfliktusok okait tárja fel. Susan Sontag így ír saját alkotásáról: “Azt hiszem, egész életemben készültem rá, hogy az Alice az ágyban-t megírjam. Színdarabot a nők gondjairól és indulatairól, és végsősoron, színdarabot a képzeletről. A szellem börtönének valóságát. A képzelet diadalát. De a képzeletbeli győzelem nem elég.”

Susan Sontag, az irodalmi, feminista és pacifista ikon, egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot. Szót emelt a vietnámi és a délszláv háború ellen, továbbá jelentős humanitárius munkát végzett Bosznia-Hercegovina területén is. Az ostromlott Szarajevóban filmet rendezett és színpadra állította Samuel Beckett Godot-ra várva című egzisztencialista drámáját boszniai színészekkel, akik a bombázások közepette, gyertyafény mellett próbáltak és játszottak. Az előadásokon a folyamatos életveszély ellenére is jelenlévő nagyszámú közönség a béke és az egység melletti elköteleződés jelképévé vált. Balázs Zoltán jubileumi rendezése a harminc éve bemutatott legendás előadás, valamint az írónő Alice az ágyban című darabjának ősbemutatója előtt is tiszteleg, amelyet ugyancsak három évtizede láthattak először a nézők a New York Theatre Workshop produkciójaként a New York-i La MaMa Színházban.

A múlt század egyik legnagyobb hatású filozófusa, akinek könyveit több mint harminc nyelvre fordították le, Írt novellákat, történelmi romantikus és fantasztikus regényeket, valamint négy színdarabot is, amelyek közül a legismertebb az „Alice az ágyban”.

Balázs Zoltán szarajevói rendezésében Susan Sontag mély humánummal átitatott kultikus darabja nem nélkülözi a lendületességet és a játékosságot, a több síkon és szálon futó sokrétű szinkronicitást, a sajátos tartalmi-formai megoldásokat ötvöző történetmesélést, valamint a verbális és non-verbális jelek révén kiteljesedő színészi játék érzelmi és értelmi felfokozottságát.

unnamed 

Szereplők:
Alice James: Snežana Bogićević
Anya/Ápolónő: Ana-Mia Karić
Alice apja „Henry”: Kemal Rizvanović
Alice bátyja „Harry”: Sanjin Arnautović
Margaret Fuller: Matea Mavrak
Emily Dickinson: Hana Zrno
Fiatalember: Enes Kozličić

Alkotók:
Rendező: Balázs Zoltán
Dramaturg: Balázs Zoltán
Díszlettervező: Balázs Zoltán
Jelmeztervező: Ljiljana Majkić
Maszkmester: Sanela Aličković Ćatović
Zenei vezető: Tijana Vignjević
Zenei szerkesztő: Nedim Zlatar
Hang: Irhad Hodžić
Fény: Armin Berberović, Džani Dimovski
Rendezőasszisztensek: Ajla Medanhodzić, Minja Novaković
Produkciós asszisztensek: Lejla Hsanbegovic, Belma Jusufović
Produkciós vezetők: Balázs Katalin, Maia Salkić
Producerek: Huszár Sylvia, Nihad Kreševljaković

Bemutató: 2023. október 1., SARTR – Szarajevói Háborús Szinház, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

Az előadás időtartama: 90 perc

Turné:
44. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2024

Díjak:
Arany Maszk-díj - 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina - 2023

Támogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Bosznia-Hercegovina Kulturális és Sport Minisztériuma