Gardénia – Balázs Zoltán rendezése érkezik a Pesti Színházba

A Színházi Olimpia részeként május 25-én a Pesti Színházban látható Elżbieta Chowaniecz Gardénia című darabja. A Balázs Zoltán rendezte darab a bukaresti Odeon Színház vendégjátéka.

Elżbieta Chowaniecz darabjának névtelen nők a szereplői, akiket csak számokkal jelöl a szerző. A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája – a legidősebb 1920-ban, a lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született.

Miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét békében és háborúban, gazdagságban és szegénységben, bonyolultan egyszerű viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között.

A Gardénia egy kiemelten női univerzumban játszódó transzgenerációs modell drámai tanulmánya: a családi múltból származó fantomsebeké, amelyeket DNS-ünkbe ágyazva hordozunk, és amelyek befolyásolják sorsunkat. A nézőpont itt nem a bűntudattal, vagy a felelősséggel függ össze, hanem hogy lehetetlen levetkőzni a családunkra jellemző viselkedési mintákat.

Miként befolyásolják viselkedésü(n)ket az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetjük-e magunkat mindenkori társadalmi körülményeinktől? Kivonhatjuk-e magunkat a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Elzbieta Chowaniec nagysikerű kortárs drámája.

Az előadás a FabulaMundi Playwright Europe projekt keretén belül, az Európai Unió Kreatív Európa programjának (2017-2020) társfinanszírozásával jött létre.

szinhaz.org, 2023. május 16.