A Magyar Kultúra Napján Bukarestben az Outlét

Idén január 18-a és 21-e között a Magyar Kultúra Napja alkalmával a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet több rendezvényt rendez többek között Székelyudvarhelyen és Bukaresten. A programok között kiállítás, performansz és vetítéssorozat is szerepel.

Január 18-án, hétfőn 19 órakor Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban megnyitjuk az Első Erdélyi Vasút 1867-1914 kiállítást, mely az erdélyi vasútépítés történetét mutatja be a kiegyezéstől az első világháború kitöréséig. A kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közösen mutattuk be immár több romániai városban is. A megnyitón jelen lesz Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, illetve Buzás Mihály, közlekedési mérnök, vasútmodellező, aki sajátépítési vasútmodell pályáját mutatja be a közönségnek.

Január 20-án, szerdán 19.00 órától a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben kerül sor a budapesti Maladype Színház két művészének, Szilágyi Ágotának és Tankó Erikának az Outlét című performanszára. Az önéletrajzi ihletésű előadás a két színésznő személyes gondolatain keresztül szól gyökereik kereséséről, lehetséges megerősítéséről és a szavak teremtő erejéről. A két, hol különváló, hol periodikusan összefonódó életút kapcsán nem csupán saját magukat, hanem a velük együtt és körülöttük formálódó környezetet is vizsgálják. Az előadás különleges vizuális látványvilággal bír, Szilágyi Ágota és Tankó Erika "mélytengeri léthez" illeszkedő jelmezeit Szőllősy Attila LED technológiával kidolgozott fényterve teszi egyedivé. Video-projekció: Birkás Mona.

kultura.hu, 2016.