Iránban nem "félmeztelenkedhetett" a Maladype Színház

Angol és perzsa nyelvű felirattal adták elő a Balázs Zoltán rendezte színdarabot szombaton és vasárnap az iráni főváros Iransahr Színházában, ahol 2010-ben Peter Brook A nagy inkvizítor című produkcióját mutatták be.
Teheráni sajtótájékoztatójukon a fesztiválválogatók kiemelték az előadás rendhagyó dramaturgiáját, a rendező és a színészek ötletgazdag, virtuóz munkáját, valamint azt a tényt, hogy a Maladype előadása, miközben a mindenkori Übü-történetet meséli el, világosan és élesen tükrözi napjaink Übü-jelenségét, ahol Übü a maga infantilis világában minden erkölcsi gátlás nélkül egzisztál – tájékoztatott a színház közleményben.

A fesztivál szervezői az előadáshoz szükséges díszletelemeket és újságpapírokat Teheránban gyártották le. Az előadást mindeddig félmeztelenül játszó négy színész ezúttal – a szigorú vallási előírásoknak megfelelően – pólóba bújt.

Január 15. és február 1. között Iránban minden a Fadjr fesztivál körül zajlik. Az ország összművészeti fesztivállal – film, színház, zene és vizuális művészetek színes programjával – ünnepli az 1979. évi iszlám forradalom évfordulóját. A nemzetközi zsűriben az iráni színházi szakma jeles képviselői mellett azerbajdzsáni rendező és lengyel színész is megtalálható. Az idei fesztivál versenyprogramját 24 előadás alkotja: 15 iráni előadás, ausztrál, dél-koreai, azerbajdzsáni, libanoni, örmény, olasz produkciók, valamint iráni–svájci és iráni–olasz koprodukciók is. Irán művészeti életére az országot sújtó gazdasági-kereskedelmi bojkott ellenére is figyel a nemzetközi szakma.

Grund - mno, Kultúrgrund, 2012.