3 napos izraeli színházi fesztivál a Maladype Színház szervezésében

Az ISRA-DRAMA Budapest 2022 elnevezésű Izraeli Színházi Fesztivál a Maladype Színház Crossroads/Keresztutak programsorozatának keretein belül kerül megrendezésre 2022. március 17.-19. között. A Fesztivál célja, hogy megismertesse az újdonságokra nyitott magyarországi közönséget és a szakma képviselőit a modern Izrael drámairodalmával és színházművészetével, valamint lehetőséget biztosítson számukra az alkotókkal való közvetlen találkozásra.

Az Izraelben 2005-ben alapított és azóta évenként megrendezésre kerülő ISRA-DRAMA színházi showcase-nek nemcsak Tel Aviv-Jaffa, az ország kulturális fővárosa ad otthont, hanem Haifa, Jeruzsálem, Be'er Sheva is. A rendkívül gazdag fesztiválprogram részeként az izraeli és a külföldi vendégek panelbeszélgetéseken és szakmai vitákon vehetnek részt.

Az ISRA-DRAMA Budapest 2022 előadásairól:
A Maladype szervezésében Budapesten megvalósuló három napos színházi fesztivál március 17-i nyitó előadása a társulat új bemutatója: Roy Chen, izraeli drámaíró „Valaki, mint én” című társadalmilag érzékeny témákat feszegető alkotása lesz, Balázs Zoltán rendezésében. Roy Chen, a jaffai Gesher Színház állandó szerzőjének legújabb darabja a pszichiátriai zavarokat érintő, napjainkban is tabuként kezelt témákat őszinte vallomás formájában tolmácsolja, egyszerre teremtve szereplőinek nyers és humoros színpadi valóságot. A társadalmilag érzékeny alkotás kendőzetlen betekintést ad nemcsak a betegek és az orvosok, de a szülők lelki világába is.

Március 18-án Maayan Kilchevsky izraeli színésznő személyes vallomásán alapuló “Színpadon (nem) így sétálunk” című monodrámáját tekintheti meg a közönség. Az előadás a fiatal művész életének azon küzdelmeiről szól, amelyeket veleszületett betegsége kapcsán saját testével, környezetével, szerelmeivel vívott. Március 19-én a színésznőből lett neves drámaíró, Hadar Galron „FÜTTY – Anyám Mengele titkárnője volt” című egyszemélyes előadása lesz látható. A izraeli alkotó neve nem ismeretlen a magyar nézők előtt, hiszen első színpadi művét, a Mikvét (2004) Michal Dočekal rendezésében 2010-ben nagy sikerrel bemutatták a Pesti Színházban is, a darabot a világ számos pontján azóta is játsszák. A „Fütty” című alkotást Galron Jacov Buchan izraeli kortárs író elbeszélése alapján írta, akinek édesanyja négy évig Mengele személyi tolmácsa és titkárnője volt.

Az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a Maladype Színház közös programjának, a fesztivál kiemelt partnere, az Eötvös10 Művelődési Ház ad otthont. A rendezvény fővédnökei Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Soproni Tamás, Budapest VI. Kerület Terézváros polgármestere.

A Maladype Crossroads/Keresztutak programjáról:
A Maladype Színház 2011-ben indította útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programsorozatát, amelynek keretében olyan román, szlovén, olasz, lengyel és szerb színházi társulatokat látott már vendégül, akik igényesen felépített repertoárjukkal és magas esztétikai minőséget képviselő előadásaikkal jól illeszkednek a színházi alkotóműhely szellemiségéhez. A Maladype művészi törekvéseinek egyik fontos célja, hogy megismertesse közönségét a világszínház eseményeivel, bemutassa a feltörekvő színházi nemzedékeket és a kortárs drámairodalom kiemelkedő képviselőit. Ennek jegyében kerül sor a budapesti Izraeli Színházi Fesztiválon az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a kortárs izraeli drámairodalom bemutatkozására is.

A szakmai kísérőprogram az Izraeli Kulturális Intézettel együttműködve valósul meg, ahol a kerekasztal beszélgetés során a magyar közönségnek lehetősége lesz személyesen is találkozni a fesztivál izraeli vendégeivel: Shimrit Ron-nal, az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete igazgatójával, Sigal Cohen-nel, az Isra-Drama fesztivál producerével, Hana Vazana-Grunwald, Ealeal Semel, Itay Plaut rendezőkkel, valamint Hadar Galron, Maayan Kilchevsky és Roy Chen drámaírókkal.

A beszélgetést Dr. Nagy András, drámaíró és egyetemi oktató vezeti. Az előadások magyar és angol nyelven hangzanak el, a szervezők a helyszínen szinkrontolmácsolást biztosítanak.

ISRA-DRAMA Budapest Színházi Fesztivál 2022 programja:
Március 17.
19:00 – 20:40
Az ISRA-DRAMA Színházi Fesztivál megnyitója
Roy Chen: VALAKI, MINT ÉN – a Maladype Színház bemutatója
Rendezte: Balázs Zoltán
Helyszín: Eötvös10, Kamaraterem

Március 18.
10:00 – 13:00
Az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a Maladype Színház szervezésében megvalósuló kerekasztal beszélgetés – Szakmai program
Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet
18:00 –18:45
Maayan Kilchevsky: SZÍNPADON (NEM) ÍGY SÉTÁLUNK – monodráma
héber nyelven, magyar és angol felirattal
Helyszín: Eötvös10, Kamaraterem

Március 19.
19:00 – 20:00
Jacob Buchan - Hadar Galron: A FÜTTY - monodráma
Helyszín: Eötvös10, Kamaraterem

Az előadásokra jegyek elővételben a jegy.hu-n vásárolhatók.
Az ingyenes szakmai program előzetes regisztrációhoz kötött, a szervezők március 16-ig várják a résztvevők jelentkezését a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

A Fesztivál fővédnökei:
Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete
Soproni Tamás, a VI. Kerület Terézváros polgármestere

A Fesztivál kiemelt partnerei:
Eötvös10 Művelődési Ház, Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége, Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat, Budapesti Izraeli Kulturális Intézet, Hanoch Levin Institute of Israeli Drama, Connecting the Dots

A Fesztivál főszervezője: Balázs Zoltán, a Maladype Színház alapító-igazgatója
A Fesztivál kreatív producere: Huszár Sylvia, a Maladype Színház nemzetközi menedzsere

Támogatók: EMMI, Izraeli Nagykövetség

Az Isra-Dráma Budapest 2022 Izraeli Színházi Fesztivál a Maladype Színház és az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete együttműködésével valósul meg.