Újra Numera – fókuszban a tizenhetes számjegy

Két éve indult útjára nagysikerű, interaktív programsorozatunk a Numera!, melynek során alkalmanként egy-egy szám kapcsán kalandozunk négy vendégünkkel: elismert, hazai szakemberekkel, akik speciális tudásukkal hozzájárulva az eseményhez lehetővé teszik, hogy egy-egy izgalmas, kuriózumnak számító témát alaposabban is körüljárhassunk.

Februárban a TIZENHETES számjegy kapcsán meghívott vendégeink:

Juhász Gábor jazzgitáros;
Lassányi Gábor régész, egyiptológus;
Nagy Tímea
kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó;
Szörényi László irodalomtörténész, 1997 és 2012 között az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, volt római nagykövet;

Moderátorok: Kántor Viola és Balázs Zoltán

Február 19. 15.00 Maladype Bázis

A tizenhetes számról:
Mivel két hibátlan szám - egy négyzetszám és egy téglalapszám (más megközelítésben egy négyzetszám kétszerese: 2*9=18) - között áll, a püthagoreusok igen rossz véleménnyel voltak róla. E negatív tulajdonsága miatt az obstrukció, a szembenállás szimbólumának tartották.
Olaszországban - a 13-ashoz hasonló baljóslatú értelmezése miatt - kerülik a használatát: a magasabb épületekben nincs 17. emelet, a szállodákban 17-es számú szoba, a repülőgépeiken 17-es ülés, ugyanis a tizenhét római számmal írva XVII, amit a latin „éltem”, vagyis meghaltam (halott vagyok) jelentésű VIXI szó anagrammájának és numerikus értékének tekintenek.
Az ókori görög filozófusok már jóval előbb tudatában voltak e szám fontosságának. Arisztotelész például felfedezte, hogy a hexameter 17 szótagból áll, miként azt is, hogy a líra két középső húrjának 9 : 8 a frekvencia aránya, vagyis a két zenei hang távolsága egy nagy egész hangnak (egyszerű zenei intervallumnak) felel meg.
Rosta Erzsébet nyomán