„Százan százzal egyért!” – Félidőben a Maladype Színház támogatói projektje

2013 nyarán a Maladype Színház meghirdette támogatói projektjét, mely alternatívát kínál arra, hogy száz vállalat, intézmény és magánszemély, valamint a Maladype közösen mutasson új, modellteremtő irányt a magyarországi támogatási gyakorlatban.

A pályázati és támogatási lehetőségek folyamatos csökkenése miatt 2013 nyarán a Maladype Színház művészeti tevékenysége, közhasznú munkája, színházi nevelési programsorozata és mindennapi létezése egyaránt veszélybe került. A rendkívül nehéz helyzetben nem csak a kiemelkedő hazai és nemzetközi együttműködések, hanem a társulati- és alkotói lét finanszírozása is lehetetlenné vált. A válságot előnyükre fordítva, szellemiségük, értékeik megmentése érdekében a független színházi területen egyedülálló módon a Maladype egy évvel ezelőtt meghirdette „Százan százzal egyért!” elnevezésű támogatói projektjét.
A koncepció innovatív fundraising kultúrája érzékenyen reagál a támogatási keretek kényszerű szűkülésére, így nagyobb adományok helyett több, kisebb támogatásra számít. A kezdeményezés, melynek fővédnöke Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, félidejében jár. Eddig közel 50 hazai és külföldi támogató, kis- és középvállalkozás, nagyvállalat és legfőképpen mecénás magánszemély ismerte fel a Maladype filozófiájában rejlő érvényes és hiteles gondolatokat.

Mindemellett támogatói stratégiájának köszönhetően a Maladype az elmúlt egy év során számos, hosszú távú kapcsolatot alapozott meg partnereivel. A folyamatosan bővülő együttműködések a támogatók számára lehetőséget teremtenek a hazai és nemzetközi projektek megvalósításában és a színház mindennapi életében való aktív részvételre is. A Maladype és pártolói körének közös értékeit összekapcsoló események, Balázs Zoltán analitikai tréningje, „Az Aranybogár-módszer”, és a jövő gazdasági vezetőivel együtt létrehozott workshop-koncepció további alkalmakat kínálnak a már kialakult együttműködések komplex kiteljesedésére.

„Véleményem szerint a sokszor emlegetett kreatív, innovatív Magyarország nem jöhet létre a leginkább a független színházak által felvállalt „kultúraterjesztő” küldetés nélkül. Ötletek, hosszú távú megoldások kellenek. Évek óta kiemelt figyelemmel kísérve a Maladype Színház hazai és nemzetközi tevékenységét, társadalmi integrációt elősegítő színházi nevelési programsorozatát, meggyőződésem, hogy egyedülálló szellemiségének és értékeinek védelme, közhasznú működésének támogatása közös felelősségünk” – mondta Király Júlia, az MNB volt alelnöke.

„Szerintem a Maladype is azért tudott ilyen sok éven át működni, fennmaradni, mert biztos értékrendet követ. A Bankárképző Mentorprogramjában résztvevő diákok egy kiválasztott csapat tagjai. A program neve: Együtt a jövőbe – a jövő gazdasági vezetői. Ahhoz, hogy valaki gazdasági vezető legyen, kevés, hogy jól ismeri a szakmáját, ezért mi sok olyan plusz dologgal próbáljuk tágítani a látásmódjukat, ami segíteni fogja őket abban, hogy olyan emberekké váljanak, akik nemcsak a közvetlen gazdasági egységért, hanem a társadalomért is felelősséget vállalnak. Ha egy közösség megbízhatóan és következetesen tartja magát egy jól meghatározott értékrendhez, az igazán nagy dolog A Maladypével való együttműködés nagy lehetőség számukra” – Dr. Tóth Judit, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója.

„A Maladype attól hiteles, hogy független. Amit csinálnak, az teljes mértékben egyedi, én ilyet még soha sehol – sem Magyarországon, sem külföldön – nem láttam. Fontosnak tartom, hogy ezt az élményt mások is lássák, megtapasztalják. A Maladype olyan színház, ami sosem lesz beilleszthető a mindenkori kultúrpolitikába. Viszont van egy jól körülírható értelmiségi közönség, akiknek a világlátása a Maladypéhez hasonló, és ez összekötő erő” – Dr. Borbély Zoltán ügyvéd, egykori legfőbb ügyészségi ügyész.

„A mozaik akkor állt össze, amikor Balázs Zolival elkezdtünk beszélgetni. Addigra már minden műsoron lévő darabot láttam, és tudtam, hogy a maladypés szellemiség közel áll hozzám. Minden szó, gesztus, mozdulat vagy poén mögött sok rágódás, sok gondolat van, méghozzá olyan, ami további gondolkodásra ingerel, ami ívvé áll össze, és ezt önkéntelenül is magammal viszem a taps után. Valahányszor egyik vagy másik darab, vagy akár jelenet eszembe jut, mindig más olvasata, újabb rétege jelenik meg, és hántom, ahogyan a hagyma héjait” – Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója, a Maladype projektmenedzsere.

„Végre egy felvállalható támogatási koncepció!” – Mészáros Ádám, a BSCE Informatikai és Tanácsadó Kft. ügyvezetője.
„Ez a legklasszabb hely, ahol megkaphatom azt, amire az én üzletkötőimnek szükségük van. Fél éve jártunk ott és egy hétvégén két napot töltöttünk el Balázs Zolival. Megérte. A kollégáimmal azóta is az ott tanultakból építkezünk. Lassan kezdődhet a következő felvonás, úgy látom megértünk rá” – Borics Zoltán, a Mareco Ingatlan vezérigazgatója.

A Maladype kiegyensúlyozott és stabil financiális hátterének megteremtése, valamint partneri körének bővítése érdekében továbbra is intenzíven dolgozik támogatói koncepciójának eredményességén. Az együttműködésekről bővebben honlapjukon az „Ők is a Maladypét nézik” című támogatói interjúsorozatban olvashatnak.

7 óra 7, 2014.