Az USA-ban turnézik a Maladype

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évadot is külföldi vendégjátékokkal és fesztiválszereplésekkel kezdi a független társulat.

Fesztiváljelenlét
A Maladype csapata szeptember 9-én Montenegróban, a podgoricai FIAT - Nemzetközi Színházi Fesztiválon játssza Übü király című előadását. A legújabb európai színházi trendeket bemutató fesztivál az elmúlt évek során a Kelet-Közép Európában élő legelismertebb rendezőket, színészeket és írókat hívta meg az ősz egyik legjelentősebb színházi eseményére, amelynek különleges atmoszférája minden évben odavonzza a színházra éhes közönséget és a szakmát.

Montenegró után szeptember 18-án Szlovéniában, a ljubljanai Ex Ponto Nemzetközi Előadó-művészeti Fesztiválon vendégszerepel az Übü király. A Maladype nem először kapott meghívást az eseményre, 2011-ben Csehov: Platonov című darabját mutatták be nagy sikerrel a szlovén fővárosban. A kilencvenes évek elején alapított fesztivál elsősorban humanitárius társadalmi mozgalomként hívta fel magára a figyelmet, amelynek célja a boszniai menekült művészek bemutatása, illetve az egykori Jugoszlávia művészeinek összekapcsolása volt. Mára jelentős nemzetközi összművészeti találkozóvá nőtte ki magát, amely ma is komoly hangsúlyt fektet a társadalmi és politikai felelősségvállalás aktuális kérdéseire.
Vendégjátékok
A dél-európai állomások után a társulat az Amerikai Egyesült Államokba utazik, hogy a tengerentúli közönség is megismerje a Maladype improvizatív bohózatát, a 2013 tavaszán megrendezett Hungarian Showcasen nagy sikert aratott Übü királyt, illetve a Weörös Sándor egyszavas verse által ihletett non-verbális előadást, a szintén világot járt Tojáséjt. Az USA-turné fő állomásai a Pennsylvania állambeli Bethlehem, illetve Chicago lesznek.

A New Yorktól nem messze fekvő Bethlehemben, négy egymást követő este láthatja az amerikai közönség a Touchstone Theaterben a Maladype Übü király előadását. Az 1981-ben alapított amerikai színház utcai improvizációs csoportok találkozásából született. Az egykor szervezetlen utcai előadásokat a nyolcvanas évek elején intézményi keretek közé helyezték, azonban filozófiájuk, módszertanuk lényege továbbra is az improvizáción keresztül megmutatkozó kreativitás és erős színészi jelenlét maradt. A Maladypéhez hasonlóan folyamatosan reagálnak szűkebb és tágabb környezetük rezdüléseire és kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi folyamatok vizsgálatára.
A bethlehemi vendégjáték után a Maladype társulata tovább utazik Chicagóba, ahol a Trap Door Theatre meghívására október 1-jén, a Tojáséj című előadást mutatják be az új és szokatlan színházi megoldásokhoz szokott közönségnek. Beata Pilch, a Trap Door Theatre alapítója legfőbb küldetésének a kevéssé ismert európai és amerikai művek bemutatását tartja. Színházára a tradíciók és a modern eszközök ötvözése jellemző, amellyel a mai modern társadalomban megjelenő abszurditást fejezi ki. A színház társulata 1994-ben hozta létre állandó játszóhelyét Chicagóban, ahol eddig több mint hetven előadásukat élvezhette az amerikai közönség.

Az új évad tervei
A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Szakkollégiuma hallgatóinak tervei alapján szeptemberben elkezdődik a Bázis átalakítása. Az idén elindult többfázisú együttműködést megelőzően a színészek és szakkollégisták közös alkotói szótárának kialakítására olyan találkozókon került sor, ahol meghatározott témákban, kötetlen formában beszélgettek a térről, a színész és néző helyéről a térben, az egyes terek által kialakított atmoszféráról, valamint a darab és a díszlet közötti összefüggésekről. Az állandó játszóhely tereinek újrafogalmazása után az évad első bemutatójához az építészhallgatók terveznek díszletet.

2014 novemberében „kockákra vágva" mutatják be Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művét, mely előadás különböző filmrendezők stílusát kombinálva Balázs Zoltán rendezésében lesz látható. A próbafolyamat a nézők aktív részvételére ad lehetőséget az olvasópróbától a bemutatóig. Ebben a produkcióban mutatkozik be az új társulati tag, az Újvidéki Színháztól a Maladypéhez szerződött Szilágyi Ágota, akit korábban többek között Maria (Bernstein: West Side Story), Emilie Ekdahl (Ingmar Bergman: Fanny és Alexander), vagy Margarita (Bulgakov: A Mester és Margarita) szerepében láthattak a nézők.

2015 januárjában Hajdu Szabolcs filmrendező (Fehér tenyér, Bibliotheque Pascal, Délibáb) A vendégmunkacímet viselő személyes hangvételű, a Maladype színészeinek improvizációira épülő előadást kezdi próbálni, melynek tervezett bemutatója március közepe, helyszíne a Bázis. A 2015. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál különleges programjának ígérkezik a Qaartsiluni Ensemble és a Maladype Színház koprodukciójában Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperájának áprilisi bemutatója. Az előadás rendezője Balázs Zoltán, zenei vezetője Rozmán Lajos. A közelgő 75. születésnapját ünneplő Sáry László műve a zeneszerző méltó ünneplését, valamint a kortárs zeneművészet és színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének.

Az idei évad egyik kiemelt eseménye lesz Viktor Kravcsenko: Én a szabadságot választottam című világhírű könyvének színpadi adaptációja, mely Kravcsenko vádirattal felérő önéletrajzának "egyszemélyes kiáltványaként", 2015 májusában Balázs Zoltán előadásában lesz látható.

Eközben a Bázison
A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Szakkollégiuma hallgatóinak tervei alapján szeptemberben elkezdődik a Bázis átalakítása. Az idén elindult többfázisú együttműködést megelőzően a színészek és szakkollégisták közös alkotói szótárának kialakítására olyan találkozókon került sor, ahol meghatározott témákban, kötetlen formában beszélgettek a térről, a színész és néző helyéről a térben, az egyes terek által kialakított atmoszféráról, valamint a darab és a díszlet közötti összefüggésekről. Az állandó játszóhely tereinek újrafogalmazása után az évad első bemutatójához az építészhallgatók terveznek díszletet.

A Maladype Bázis továbbfejlesztett programkoncepcióján belül minden hónap egyik vasárnapján Kamarakoncertek címmel új zenei sorozat várja a klasszikus és kortárs zeneszerzők műveire nyitott érdeklődőket a Mikszáth téren. A program a hallgatóságot a zeneművek és zeneművészek munkájának műhelytitkaiba avatja be, valamint test- és gondolat-közelben vizsgálja előadó, mű és befogadó egymásra gyakorolt hatásait.
Októberben indul a Numera című sorozat, amely alkalmanként négy elismert szakember közreműködésével, egy adott szám konkrét, absztrakt és szimbolikus jelentésein keresztül vizsgálja a számok lényegadó, világrendező szerepét (Aranymetszés, Fibonacci-számok, stb.) különböző alkotási folyamatok kontextusaiban.

fidelio.hu, 2014.